Φλεγμονές στο στόμα

Οι πληγές στο στόμα και οι φλεγμονές (στοματίτιδες) διαφέρουν στην εμφάνιση και το μέγεθος, και μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του στόματος, εσωτερικά και εξωτερικά. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από στοματίτιδες μπορεί να παρουσιάσουν οιδήματα και ερυθρότητα του βλεννογόνου του στόματος.

Τι είναι η φλεγμονή στο στόμα;

Σπάνια η εικόνα του στόματος φαίνεται φυσιολογική, όταν οι άνθρωποι έχουν συμπτώματα φλεγμονής στη στοματική κοιλότητα. Οι περισσότερες φλεγμονές είναι ερυθρές βλάβες, όμως μερικές είναι λευκού χρώματος, εξαιτίας των νεκρών κυττάρων και των υπολειμμάτων των τροφών στο κεντρικό τους τμήμα. Μερικές φλεγμονές είναι γεμάτες με υγρό και μοιάζουν με φουσκάλες (στην περίπτωση αυτή ονομάζονται φυσαλίδες ή πομφόλυγες, ανάλογα με το μέγεθος). Οι καλοήθεις φλεγμονές είναι συνήθως επώδυνες μέχρις ότου επουλωθούν. Ο πόνος κάνει την κατανάλωση τροφίμων και ποτών δύσκολη και μερικές φορές οδηγεί σε αφυδάτωση και υποσιτισμό. Υπάρχουν πολλά είδη και αιτίες φλεγμονών του στόματος. Μπορεί να προκληθούν από μια μόλυνση, μια «συστηματική» νόσο, έναν φυσικό ή χημικό ερεθιστικό παράγοντα, μια αλλεργική αντίδραση, από εργασίες απόξεσης ή εξαγωγής στον οδοντίατρο. Συχνά η αιτία είναι άγνωστη. Σε γενικές γραμμές, επειδή η κανονική ροή του σάλιου βοηθά στην προστασία του βλεννογόνου του στόματος, κάθε κατάσταση που μειώνει την παραγωγή σάλιου είναι πιθανόν να δημιουργήσει φλεγμονές στο στόμα.

Οι πιο κοινές αιτίες φλεγμονών στη στοματική κοιλότητα είναι:

• η υποτροπιάζουσα αφθώδης στοματίτιδα,

• οι ιογενείς λοιμώξεις (ιδιαίτερα του απλού έρπητα και του έρπητα ζωστήρα),

• άλλες λοιμώξεις (που προκαλούνται από μύκητες ή βακτήρια),

• ο τραυματισμός ή ερεθισμός εξαιτίας τροφίμων ή χημικών ουσιών,

• η χρήση καπνού,

•οι φαρμακευτικές ουσίες (ιδιαίτερα τα φάρμακα χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας), και

• οι συστηματικές παθήσεις.

Αντιμετώπιση

Για να αντιμετωπίσετε τις φλεγμονές στο στόμα αλλά και διάφορες πληγές του στόματος τοποθετείστε το GENGIGEL® Gel στο ευαίσθητο σημείο ή ψεκάστε με το GENGIGEL® Spray  για μεγαλύτερη και ομοιόμορφη κάλυψη. Κάνοντας καθημερινά πλύσεις με το GENGIGEL® Hydrogel  βοηθάτε ώστε οι πληγές στο στόμα να επουλωθούν ακόμα πιο γρήγορα.

Back to Top