Άφθες

Τι είναι οι άφθες και πώς προκαλούνται

Οι άφθες είναι μια στοματική μόλυνση, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο στόμα αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Οι άφθες μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε, αν και εμφανίζονται συχνότερα σε βρέφη, νήπια, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι άφθες παρουσιάζονται συνήθως ξαφνικά, αλλά μπορεί να γίνουν χρόνιες, οι οποίες επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι βλάβες μπορεί να εξαπλωθούν στον οισοφάγο, προκαλώντας:

• πόνο ή δυσκολία στην κατάποση,

• την αίσθηση ότι η τροφή έχει κολλήσει στο λαιμό,

• πυρετό (εάν η λοίμωξη εξαπλώνεται πέρα από τον οισοφάγο).

Άφθες στη γλώσσα και πώς θα τις αντιμετωπίσω

Ο οδοντίατρός μπορεί να διαγνώσει τις άφθες εξετάζοντας το στόμα του ασθενούς. Οι άφθες στη γλώσσα θεραπεύονται:

• Με τοπικά εφαρμοζόμενη θεραπεία

Για τις ήπιες άφθες, η συνήθης θεραπεία που δοκιμάζεται είναι η εφαρμογή gel για μερικές ημέρες. Τα GENGIGEL® Gel, GENGIGEL® Hydrogel και GENGIGEL® Spray συμβάλλουν σημαντικά στην θεραπεία όταν τα συμπτώματα προκαλούν ιδιαίτερη δυσφορία. Εφαρμόστε τα προϊόντα Gengigel απ’ ευθείας στον ουλικό ιστό, κάνοντας ήπιο μασάζ με καθαρά χέρια, 3-5 φορές την ημέρα, και επαναλάβετε μέχρι όλα τα συμπτώματα να εξαφανιστούν.

 Με την προσαρμογή των άλλων φαρμάκων

Εάν παίρνετε άλλα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν άφθες, όπως στεροειδή ή αντιβιοτικά, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει το φάρμακο ή να μειώσει τη δόση για να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις άφθες.

Άφθες σε μωρά και παιδιά

Οι άφθες είναι μια πάθηση ιογενούς προέλευσης στο στόμα, ιδιαίτερα συχνή σε βρέφη και μικρά παιδιά. Είναι συνήθως ακίνδυνες και εύκολα αντιμετωπίσιμες. Τα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άφθες, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως και δεν μπορούν εύκολα να αντισταθούν στις μολύνσεις. Οι άφθες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα μωρά που έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε θεραπεία με αντιβιοτικά, διότι τα αντιβιοτικά μειώνουν τα επίπεδα των ωφέλιμων βακτηρίων στο στόμα, κάτι που μπορεί επηρεάσει τη διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας.

Τι μπορώ να κάνω για να το προλάβω;

Δεν είναι σαφές κατά πόσον είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εμφάνιση αφθών στα μωρά. Μπορείτε όμως να:

• αποστειρώνετε τις πιπίλες τακτικά, καθώς και οποιαδήποτε παιχνίδια που το μωρό βάζει στο στόμα του,

• αποστειρώνετε τα μπουκάλια και τον υπόλοιπο εξοπλισμό σίτισης τακτικά,

• πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά μετά την αλλαγή της πάνας του μωρού, κάτι που μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση της άφθας, καθώς η λοίμωξη μπορεί να περάσει μέσα από το πεπτικό του σύστημα.

Τα προϊόντα GENGIGEL® Teething και GENGIGEL® Teen , μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά ώστε να εξαφανιστούν οι άφθες από το μωρό ή το παιδί σας.

Back to Top