Διαβήτης

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης;

Οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη γνωρίζουν ότι η ασθένεια αυτή μπορεί να βλάψει τα μάτια, τα νεύρα, τα νεφρά, την καρδιά και άλλα ζωτικά συστήματα στο σώμα τους. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στη στοματική τους κοιλότητα καθώς τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντικής νόσου, μια μόλυνσης των ούλων και των οστών που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες μάσησης της τροφής, ακόμα και σε απώλεια των δοντιών.

Επειδή ο διαβήτης μειώνει την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις, τα ούλα διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας, μίας φλεγμονής που συνήθως προκαλείται από την παρουσία των βακτηρίων της πλάκας. Η πλάκα είναι η «κολλητική ταινία» που συσσωρεύεται στα δόντια τόσο πάνω όσο και κάτω από την γραμμή των ούλων. Η ξηροστομία είναι ένα επίσης συχνό σύμπτωμα των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη, που μπορεί να προκαλέσει πόνο, έλκη, λοιμώξεις, φθορά των δοντιών και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της τερηδόνας. Για τους διαβητικούς, τα προβλήματα στα δόντια και τα ούλα μπορεί να είναι πιο συχνά και πιο σοβαρά από ότι για το μέσο άτομο. Χωρίς τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις, η περιοδοντική νόσος μπορεί να αναπτυχθεί, εάν η ουλίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και καταστροφή των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια και τα ούλα.

Τι πρέπει να προσέχω.

Οι διαβητικοί που λαμβάνουν μια καλή οδοντιατρική περίθαλψη και έχουν καλό έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης τους, συνήθως έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν τις ασθένειες των ούλων. Η δίαιτα και η άσκηση είναι οι πιο σημαντικές αλλαγές που οι διαβητικοί μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και της στοματικής τους υγείας. Για να κρατήσουν τα δόντια και τα ούλα τους υγιή, οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, πέραν των τριγλυκεριδίων και του επιπέδου χοληστερόλης που θα πρέπει να ελέγχουν σε τακτική βάση, καθώς αυτά μπορεί να έχουν άμεση συσχέτιση με την αποφυγή των ασθενειών των ούλων.

Πώς μπορώ να προστατευθώ;

Η οδοντική και στοματική υγεία αποτελεί μια πραγματική ανησυχία για πολλούς ανθρώπους με διαβήτη, αλλά συνήθως δεν λαμβάνει την προσοχή που της αξίζει. Το πλύσιμο των δοντιών μετά από κάθε γεύμα είναι απαραίτητο, ενώ εξαιρετικά αποτελεσματικές είναι και οι πλύσεις με το GENGIGEL® Hydrogel (μετά το βούρτσισμα των δοντιών).

Back to Top