Ουλίτιδα

Τι είναι;

Η ουλίτιδα είναι παθολογική κατάσταση των ούλων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμορραγία. Πρόκειται για μια από τις πολλές περιοδοντικές ασθένειες που επηρεάζουν την υγεία του περιοδοντίου (των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια και περιλαμβάνουν τα ούλα, τους μαλακούς ιστούς και τα οστά). Η χρόνια ουλίτιδα οδηγεί σε υποχώρηση των ούλων και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα δόντια. Οι περιοδοντικές ασθένειες συχνά ταξινομούνται ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Κυμαίνονται από ήπια ουλίτιδα έως πιο σοβαρή περιοδοντίτιδα. Υπάρχουν και οι πιο ασυνήθιστες αλλά σοβαρές οξείες νεκρωτικές ελκώδεις ουλίτιδες, οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Από τι προκαλείται;

Η ουλίτιδα είναι μία επιφανειακή φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από μικροβιακά ερεθίσματα, την μικροβιακή πλάκα. Ειδικότερα, συμβαίνει λόγω της αμυντικής δράσης του οργανισμού κατά των τοξινών που παράγουν τα βακτήρια που διαβιούν στη στοματική κοιλότητα. Αν και τα βακτήρια που βρίσκονται στο σώμα μας παρέχουν προστατευτικά αποτελέσματα, τις περισσότερες φορές, μπορεί να είναι και επιβλαβή. Το στόμα είναι ένα ιδανικό μέρος για να ζήσουν τα βακτήρια. Το ζεστό, υγρό περιβάλλον και ο συνεχής εφοδιασμός τροφής είναι για τα βακτήρια ό,τι χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Αν το άτομο δεν έχει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, τα βακτήρια του στόματος θα αναπαραχθούν γρήγορα και θα συντρίψουν το σύστημα άμυνας του οργανισμού. Η ουλίτιδα είναι μια λοίμωξη που εμφανίζεται όταν τα βακτήρια εισβάλλουν στους μαλακούς ιστούς.

"Η ουλίτιδα είναι κοινή σε όλες τις ηλικίες ακόμα και σε παιδιά της σχολικής ηλικίας."

Συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα της ουλίτιδας είναι:

• τα ερυθρά, διογκωμένα ούλα,

• η αιμορραγία ούλων,

• μικρή ενόχληση από τον ασθενή, με αργή εξέλιξη, τόση που ο ασθενής δέχεται την κατάσταση ως φυσιολογική.

Το αποτέλεσμα είναι κακοσμία της αναπνοής και χαλαρότερη στήριξη των δοντιών από τα ούλα.

Tips για την ουλίτιδα

Η εξάλειψη της πηγής της μόλυνσης είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η απλή ουλίτιδα. Η αρχική θεραπεία είναι το κλειδί και η εταιρεία Rontis μπορεί να σας βοηθήσει με τα προϊόντα της (Gengigel® Gel, Gengigel® Hydrogel, Gengigel® Spray). Παρακάτω σας παρέχουμε ορισμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την ουλίτιδα.

• Με το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα φθορίου, που είναι εγκεκριμένη από τους οδοντιάτρους, η συσσώρευση της βακτηριακής πλάκας μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο.

• Κάνετε στοματικές πλύσεις με το GENGIGEL® Hydrogel  για 1-2 λεπτά, καθημερινά μετά το βούρτσισμα.

• Η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αφαίρεση της πλάκας ανάμεσα στα δόντια και σε άλλες περιοχές που η οδοντόβουρτσα είναι δύσκολο να φτάσει.

• Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι επίσης σημαντικές, για την αφαίρεση της πλάκας που δε μπορεί να αφαιρεθεί με την οδοντόβουρτσα ή το οδοντικό νήμα.

• Κάνετε τοπικά ήπιο μασάζ στην πάσχουσα περιοχή (με καθαρό δάχτυλο) με GENGIGEL® Gel ή ψεκάστε με GENGIGEL® Spray.

• Η σοβαρής μορφής ουλίτιδα μπορεί να απαιτήσει και τη χρήση αντιβιοτικών, Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμήσει τις βακτηριακές λοιμώξεις και να μειώσει την «πλάκα».
 

Back to Top