Περιοδοντίτιδα

Τι είναι και πώς προκαλείται;

Η περιοδοντική νόσος κυμαίνεται από μια απλή φλεγμονή ως μια σοβαρή κατάσταση που καταλήγει σε σημαντική απώλεια των μαλακών ιστών και του οστού που στηρίζει τα δόντια. Στις χειρότερες περιπτώσεις, τα δόντια χάνονται λόγω κινητικότητας. Το αν η περιοδοντίτιδα έχει σταματήσει, επιβραδύνεται, ή χειροτερεύει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά φροντίζει κάποιος τα δόντια και τα ούλα του καθημερινώς, από τότε που ανακαλύπτει το πρόβλημα.

Οι άνθρωποι συνήθως παρουσιάζουν συμπτώματα περιοδοντίτιδας σε ηλικία μεταξύ 30-40 ετών. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτή την ασθένεια συγκριτικά με τις γυναίκες. Μολονότι οι έφηβοι σπάνια αναπτύσσουν περιοδοντίτιδα, μπορούν ωστόσο να αναπτύξουν ουλίτιδα, την ηπιότερη μορφή της ασθένειας των ούλων.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι:

• η δυσάρεστη αναπνοή που δεν υποχωρεί,

• τα ερεθισμένα ή πρησμένα ούλα,

• η αιμορραγία των ούλων,

• ο πόνος κατά την μάσηση,

• η κινητικότητα των δοντιών,

• τα ευαίσθητα δόντια, και

• η υποχώρηση των ούλων ή ακόμα και των δοντιών.

Tips για την αντιμετώπισή της

Πολλοί ενήλικες υποφέρουν από βακτηριακή περιοδοντική νόσο, που οδηγεί σε πόνο, χαλαρά δόντια, και τελικά σε υποχώρηση των ούλων. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αναλόγως, η περιοδοντίτιδα εξελίσσεται και επηρεάζει τα οστά που στηρίζουν τα δόντια. Η αντιστροφή της νόσου φυσικά απαιτεί τη βοήθεια ενός οδοντιάτρου. Μπορείτε όμως να ακολουθήσετε ορισμένες βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα ούλα σας υγιή.

  1. Αναγνωρίστε τα σημάδια της ουλίτιδας

Ο εντοπισμός οποιασδήποτε ασθένειας των ούλων ή της περιοδοντίτιδας στα αρχικά στάδια της έχει τεράστια σημασία και η αντιστροφή της νόσου είναι δυνατή εάν η οδοντιατρική διαχείριση ξεκινήσει αμέσως. Η ουλίτιδα, που χαρακτηρίζεται από αιμορραγία των ούλων, είναι το πρώτο σημάδι της κακής στοματικής φροντίδας. Τα ούλα πρήζονται και είναι πιο κόκκινα από το κανονικό. Ο πόνος είναι συνήθως αντιληπτός όταν κάποιος βουρτσίζει τα δόντια του. Εάν εντοπίσετε τέτοια συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας και να ξεκινήσετε άμεσα θεραπεία, έτσι ώστε οι επιπλοκές να αποφευχθούν και τα συμπτώματα να υποχωρήσουν. Για να βελτιώσετε τα σημάδια της ουλίτιδας και τελικά να την καταπολεμήσετε αποτελεσματικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το GENGIGEL® Gel και το GENGIGEL® Spray  τοπικά πάνω στην πληγή.

  1. Βουρτσίστε καλά τα δόντια σας και χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα μετά από κάθε γεύμα

Μια ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή είναι ελλιπής, αν το οδοντικό νήμα δεν είναι μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Τα υπολείμματα των τροφών μερικές φορές επικάθονται ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα και μπορούν να αφαιρεθούν μόνο με τη χρήση οδοντικού νήματος. Παράλληλα κάνοντας στοματοπλύματα με GENGIGEL® Hydrogel 2-3 φορές την ημέρα, μετά το βούρτσισμα των δοντιών και μέχρι τα συμπτώματα να υποχωρήσουν, βοηθάτε ιδανικά στη θεραπεία της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.

  1. Ακολουθήστε μια σωστή διατροφή

Για να έχετε μια καλή στοματική υγιεινή θα πρέπει να γνωρίζετε τα είδη των τροφών που προάγουν τα υγιή ούλα και να τα προσθέσετε στο καθημερινό διατροφολόγιό σας. Για να αποφευχθεί η υπερβολική αιμορραγία των ούλων, θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης C. Αυτή η βιταμίνη διευκολύνει το σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της αιμορραγίας. Θα πρέπει επίσης να επιλέγετε τρόφιμα που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, καθώς τα βακτήρια αγαπούν τα γλυκά. Τόσο το GENGIGEL® Hydrogel δεν περιέχουν ζάχαρη, αλκοόλη & συντηρητικά και μπορείτε να τα χρησιμοποιείται άφοβα. Πρόκειται για προϊόντα που απευθύνονται σε ενήλικες και περιέχουν υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό του συνδετικού ιστού, το οποίο συγκεντρώνεται κυρίως στο βλεννογόνο του στόματος, όπου συμβάλλει στην αναγέννηση των ιστών.

Back to Top