Σιδεράκια

Πότε πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό;

Τα παιδιά βάζουν σιδεράκια όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δόντια τους, αφού πρώτα συμβουλευτούν τον οδοντίατρό τους ή κάποιον ορθοδοντικό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία, που θα πρέπει τα παιδιά να επισκεφτούν έναν ορθοδοντικό. Το «σχέδιο θεραπείας» εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες κάθε παιδιού. Σε ήπια οδοντικά προβλήματα, ο οδοντίατρος μπορεί να είναι σε θέση να διορθώσει το πρόβλημα. Εάν ωστόσο χρειάζεται πιο εκτεταμένη ορθοδοντική εργασία, το καλύτερο είναι να επισκεφτεί το παιδί έναν ορθοδοντικό, καθώς εκείνος έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση και κατάρτιση και ειδικεύεται στη διόρθωση της κακής σύγκλεισης των δοντιών και σε προβλήματα της γνάθου.

Ορισμένα παιδιά ίσως χρειαστεί να αρχίσουν την ορθοδοντική θεραπεία από την ηλικία των 6 ή 7 ετών, ακόμα και αν δεν έχουν χάσει όλα τους τα πρώτα δόντια. Ο στόχος της έγκαιρης θεραπείας είναι να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα που δύναται να προκληθούν από την ανάπτυξη του παιδιού, δημιουργώντας ένα καλύτερο περιβάλλον για τα μετέπειτα μόνιμα δόντια. Σε αυτή την ηλικία, ο ορθοδοντικός μπορεί να ανιχνεύσει τα «λεπτά προβλήματα» που σχετίζονται με την ανάπτυξη της γνάθου και των αναδυόμενων δοντιών. Τα περισσότερα όμως παιδιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δόντια τους ξεκινούν τις επισκέψεις στον ορθοδοντικό σε ηλικία μεταξύ 9 και 14 ετών.

Ποιες πληγές και τραυματισμοί μπορούν να προκληθούν από τα σιδεράκια;

Τα σιδεράκια αποτελούν ένα είδος ορθοδοντικής θεραπείας που χρησιμοποιείται για να διορθώσει τα δόντια που είναι στραβά, προεξέχουν ή έχουν ακανόνιστες αποστάσεις. Με τα σιδεράκια επιτυγχάνεται μετακίνηση των δοντιών στην ιδανική θέση, δημιουργώντας ένα πιο ελκυστικό και υγιές χαμόγελο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Όμως δε πρέπει κανείς να ξεχνά ότι τα σιδεράκια προκαλούν τραυματισμούς και πληγές στη στοματική κοιλότητα. Ένας τραυματισμός στο στόμα ή τα χείλη ενός παιδιού που φορά σιδεράκια μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη και επώδυνη πληγή, η οποία ίσως χρειάζεται ράμματα και φαρμακευτική αγωγή για να επουλωθεί. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος, αν ένα κομμάτι από το ορθοδοντικό σύρμα κολλήσει σε ένα ήδη υπάρχον τραύμα, να χρειαστεί η επέμβαση ειδικού γιατρού για να αφαιρεθεί (περίπτωση σπάνια).

Για ταχύτερη επούλωση στις πληγές και τους τραυματισμούς από τα σιδεράκια συνιστάται καθημερινό ήπιο μασάζ στην περιοχή με GENGIGEL® Teen , περίπου 3-5 φορές την ημέρα. Η χρήση του GENGIGEL® Teen , όχι μόνο θα ανακουφίσει το παιδί σας από τους δυσάρεστους πόνους των τραυματισμών από τα σιδεράκια, αλλά θα το προστατεύσει και από άλλες παθήσεις, καθώς το παιδί που φορά σιδεράκια είναι πιο επιρρεπές στην ανάπτυξη μικροβίων στη στοματική κοιλότητα και στην εμφάνιση φλεγμονών και αφθώδους στοματίτιδας .

Back to Top