Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η περιοδοντική νόσος;

Με τον όρο περιοδοντική νόσος εννοούμε δύο νοσολογικές οντότητες, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονές των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια, απαντούν σε υψηλά ποσοστά στους ενήλικες, έχουν μακροχρόνια διαδρομή συνήθως χωρίς έντονη συμπτωματολογία και αν μείνουν αθεράπευτες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια των δοντιών. Κύριος αιτιολογικός παράγοντας πρόκλησης των νόσων αυτών αποτελεί το μικροβιακό φορτίο, το οποίο φυσιολογικά ενδημεί στη στοματική κοιλότητα. Απουσία όμως στοματικής υγιεινής πολλαπλασιάζεται και σχηματίζει την οδοντική μικροβιακή πλάκα.

Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα; Πώς ξέρουμε ότι κάτι είναι λάθος;

Τα υγιή ούλα είναι συμπαγή και ελαστικά. Έχουν απαλό ροζ χρώμα και δεν αιμορραγούν. Το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν είναι σωστό, είναι έντονα κόκκινα και πρησμένα ούλα που μπορεί να ματώνουν με την επαφή. Αυτά μπορεί να συνοδεύονται από δυσάρεστη αναπνοή. Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια της περιοδοντικής νόσου και κυρίως της ουλίτιδας.

Περιστασιακά, αιμορραγούν τα ούλα σας κατά το βούρτσισμα των δοντιών σας. Είναι αυτό ένα σημάδι της περιοδοντικής νόσου;

Ναι, είναι. Η φλεγμονώδης διαδικασία στην οποία σχηματίζονται περιοδοντικοί θύλακοι στα όρια μεταξύ των δοντιών και των ούλων, ονομάζεται ουλίτιδα. Στους θυλάκους των ούλων συγκεντρώνονται και πολλαπλασιάζονται βακτήρια.

Μπορούμε να καταπολεμήσουμε την αρχική μόλυνση;

Φυσικά, η διαδικασία της φλεγμονής και της αιμορραγίας μπορεί να ανασταλεί, και ο ιστός του βλεννογόνου να θεραπευτεί πλήρως. Αλλά πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Τι γίνεται όμως αν δεν παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια και ως εκ τούτου δεν προβείτε σε καμία ενέργεια;

Αν η φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθεί στη λεγόμενη περιοδοντίτιδα. Οι περιοδοντικοί θύλακοι γίνονται βαθύτεροι και μπορεί να φιλοξενήσουν όλο και περισσότερα βακτήρια. Μπορούμε να πούμε ότι η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης διεργασία που έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία των δοντιών. Η ασθένεια προκαλεί τη βαθμιαία αποσύνθεση των περιβαλλόντων ιστών των δοντιών, όπως του συνδετικού ιστού & της οστεΐνης, η οποία εξασφαλίζει τη σταθερότητα του δοντιού στη γνάθο μας.

Ποιές είναι οι συνέπειες της περιοδοντικής νόσου;

Σε προχωρημένη περιοδοντίτιδα, η ζημία είναι σχεδόν ανεπανόρθωτη. Δηλαδή, έχουν καταστραφεί οι ιστοί που συγκρατούν το δόντι στη γνάθο μας. Οι περιοδοντικοί θύλακοι είναι βαθύτεροι των 6 mm και αιμορραγούν, ενώ η πρόσληψη της τροφής είναι δύσκολη. Η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από δυσάρεστη αναπνοή και γενική αδιαθεσία. Επειδή τα ούλα δεν είναι πλέον σταθερά συνδεδεμένα με τα δόντια, τα δόντια κουνιούνται και τελικά πέφτουν.

Ποιός είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τέτοιου είδους ασθένειες;

Οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι διαβητικοί, οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, οι έγκυες γυναίκες, έφηβοι και όλοι εκείνοι που εκτίθενται συχνά σε άγχος.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι για την υγεία της στοματικής κοιλότητας;

Στην πρώτη θέση είναι σίγουρα η τακτική και κατάλληλη στοματική υγιεινή. Σε κάθε περίπτωση τακτικές εξετάσεις στον οδοντίατρο, μπορούν να προλάβουν οποιαδήποτε περιοδοντική νόσο. Επίσης, ο οδοντίατρος πάντα μπορεί να μας δώσει συμβουλές σχετικά με την κατάλληλη στοματική υγιεινή. Και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η υγιεινή διατροφή, η αρκετή άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και μια γενικά υγιής και χωρίς άγχος ζωή.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ και ποια η αποστολή του;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται στο σώμα μας. Το συναντάμε στο υαλώδες σώμα του οφθαλμού, στους χόνδρους, στο δέρμα, καθώς επίσης και στα ούλα μας. Εδώ έχει μια ειδική λειτουργία: Λόγω των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του έχει αντιφλεγμονώδη δράση έναντι των λοιμώξεων, μειώνει το πρήξιμο, αναγεννά τους ιστούς και προάγει την επούλωση.

Σε ποιες περιπτώσεις, μπορούμε να εφαρμόσουμε Gengigel;

Το Gengigel προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία σε:

  • – φλεγμονές και αιμορραγία των ούλων,
  • – περιοδοντικούς θυλάκους,
  • – τραυματισμούς, ως συνέπεια των διαφορετικών χειρουργικών διαδικασιών (χρήση εμφυτευμάτων, εξαγωγές δοντιών, καθαρισμό των δοντιών κλπ.),
  • – ερεθισμένα ούλα από οδοντοστοιχίες ή σιδεράκια (GENGIGEL® Teen),
  • – ανατολή των νεογιλών δοντιών (GENGIGEL® Teething ),

Πως διαλέγουμε ποια μορφή θα χρησιμοποιήσουμε;

Η γέλη GENGIGEL® συνιστάται σε οξείες καταστάσεις για τοπική εφαρμογή στην πάσχουσα περιοχή.
Το GENGIGEL® Spray προσφέρει μέγιστη πρακτικότητα και ευκολία χρήσης. Με αντλία πολλαπλών κατευθύνσεων επιτρέπει την εύκολη  και στοχευόμενη εφαρμογή στην πληγείσα περιοχή με απόλυτη διακριτικότητα. Eίναι κατάλληλο για εφαρμογή στο δρόμο, στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο.

Το στοματικό διάλυμα GENGIGEL® Hydrogel ενδείκνυται ως προληπτική φροντίδα της στοματικής κοιλότητας και μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών.

 

Πόσο συχνά εφαρμόζεται το Gengigel;

Μετά από σωστή στοματική υγιεινή χρησιμοποιείστε το Gengigel, 3-4 φορές την ημέρα, για 3-4 εβδομάδες ή έως ότου όλα τα συμπτώματα να εξαφανισθούν. To Gengigel μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν μέρος μακροχρόνιας στοματικής αγωγής για τη διατήρηση υγιών στοματικών ιστών και ούλων.

Πού μπορώ να αγοράσω τα προϊόντα Gengigel;

Το Gengigel πωλείται σε όλα τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.

Το Gengigel περιέχει ζάχαρη ή μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα;

Το Gengigel δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά φυσική ξυλιτόλη-υποκατάστατο της ζάχαρης, που καταπολεμά την τερηδόνα και δεν προκαλεί φθορά των δοντιών.

Το Gengigel είναι ασφαλές για χρήση;

Επειδή το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό των ούλων μας, η εφαρμογή του Gengigel είναι απολύτως ασφαλής και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα αν καταποθεί κατά λάθος.

Back to Top