Υαλουρονικό Οξύ

Formula

Το Υαλουρονικό Οξύ ανακαλύφθηκε το 1936 στο ινστιτούτο Carolinska στη Στοκχόλμη.

Είναι ένας πολυσακχαρίτης, φυσικό συστατικό του εξωκυττάριου χώρου, υδρόφιλο σε πολύ μεγάλο βαθμό, που μπορεί να προσελκύσει και να συγκρατήσει ποσότητα νερού έως και 1.000 φορές το βάρος του.

Συγκεκριμένα, οι ουσίες που απαρτίζουν τον εξωκυττάριο χώρο είναι κάποιες δομικές πρωτεΐνες, όπως η ελαστίνη και το κολλαγόνο, κάποιες προσκολλητικές πρωτεΐνες και οι πρωτεογλυκάνες. Η τελευταία αυτή κατηγορία είναι μόρια που αποτελούνται από μία πρωτεϊνική αλυσίδα η οποία ενώνεται με μονάδες σακχάρων. Τα σάκχαρα αυτά ονομάζονται γλυκοζαμινογλυκάνες. Το Υαλουρονικό Οξύ ανήκει στην κατηγορία των γλυκοζαμινογλυκανών και είναι το μοναδικό που δε συνδέεται με τον πρωτεϊνικό κορμό, αλλά περιφέρεται ελεύθερο στον εξωκυττάριο χώρο.

Από χημική άποψη, είναι ένα μη διακλαδισμένο γραμμικό πολυμερές που αποτελείται από ένα δισακχαρίτη, που σχηματίζεται από D-γλυκουρονικό οξύ και Ν-ακετυλογλυκοζαμίνη, ο οποίος επαναλαμβάνεται στο μόριο πολλές φορές, φθάνοντας μοριακά βάρη μέχρι αρκετά εκατομμύρια daltons.

 

Το 1996 η Ricerfarma, κατασκευάστρια εταιρεία του GENGIGEL®, πρώτη ανακάλυψε ένα άγνωστο μέχρι τότε πεδίο δράσης της ουσίας, τη Στοματική Υγιεινή. Ταυτόχρονα, εκείνη την περίοδο προχώρησε πρώτη παγκοσμίως στη βιοτεχνολογική παραγωγή του Υαλουρονικού Οξέoς – το οποίο μέχρι τότε είχε απαραιτήτως ζωική προέλευση – παρασκευάζοντας το GENGIGEL®.

Όσον αφορά στη Στοματική Υγιεινή, το Υαλουρονικό Οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό του συνδετικού ιστού (ιδιαίτερα στην περιοχή του στοματικού βλεννογόνου). Το Υαλουρονικό Οξύ που περιέχεται στα προϊόντα GENGIGEL® είναι Υψηλού Μοριακού Βάρους (Υ.Μ.Β) σε μορφή Υαλουρονικού Νατρίου και έχει παραχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζει απόλυτα με το Υαλουρονικό οξύ που βρίσκεται φυσικά στον ουλικό ιστό. Η βιοτεχνολογική διαδικασία παραγωγής του εγγυάται υψηλή καθαρότητα και σταθερότητα.

Το Υαλουρονικό Οξύ Υ.Μ.Β. βρίσκεται στα εξωτερικά στρώματα του υγιούς ουλικού ιστού. Βοηθά στη λειτουργία του φραγμού και στην αντοχή του περιοδοντικού συνδέσμου. Η παρουσία του είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του στοματικού βλεννογόνου και των ούλων.

Στην αρχική φάση των περιοδοντικών παθήσεων ή άλλων τραυματισμών των ιστών (φλεγμονώδεις παθήσεις, περιοδοντικοί θύλακες, τραυματισμοί κτλ.) η ανάγκη για Υαλουρονικό Οξύ αυξάνεται σημαντικά (έως και 200% αν συγκριθεί με τις βασικές ανάγκες) αποδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο του στη βελτιστοποίηση της τοπικής ιστικής αναγέννησης.

Η έλλειψη Υαλουρονικού Οξέος Υ.Μ.Β. στο βλεννογόνο είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση φλεγμονωδών καταστάσεων όπως ουλίτιδα, αιμορραγία των ούλων, περιοδοντικοί θύλακες, υφίζηση κτλ.

 

Back to Top